Różne odcienie fioletu

  • Data dodania: 06.11.2014
  • Czas trwania: 2 ?
  • Dziedzina: Chemia , Biologia
Ocena: 0

Składniki

wywar z czerwonej kapusty
przezroczyste kubki/ szklanki

Przebieg

1.Do pierwszego kubka włóż całe liście kapusty i zalewamy zimną wodą.
Do drugiego kubka włóż całe liście kapusty i zalewamy gorącą wodą.
Do trzeciego kubka włóż pokrojone liście kapusty i zalewamy zimną wodą.
Do czwartego słoika włóż pokrojone liście kapusty i zalewamy gorącą wodą.
Obserwuj wyniki doświadczenia w poszczególnych naczyniach.

ZRÓB TO INACZEJ
- Zamiast czerwonej kapusty użyj innych warzyw, na przykład: buraka, brokułu, rabarbaru. Sprawdź czy przebieg doświadczenia będzie taki sam.

Pytania
  1. Czy temperatura wody ma znaczenie?
  2. Jak wielkość liści czerwonej kapusty wpływa na doświadczenie?
Słowa kluczowe

odczynnik, temperatura, woda

Komentarze