Składniki
- kolby stożkowe lub inne naczynia z wąską szyjką
- łyżeczki plastikowe
- balony
- odczynniki: cukier, glukoza, słodzik, drożdże „żywe” i liofilizowane, produkty spożywcze (można porównać różne napoje i soki np.: sok/napój marchewkowy, napój energetyczny, woda smakowa, dżem, ketchup, miód).
Przebieg
Doświadczenie 1
1. Do dwóch naczyń, w których znajdują się drożdże „żywe” i liofilizowane dodaj niewielką ilość wody utlenionej.
2. Porównaj aktywność procesu w obu przypadkach
Doświadczenie 2 - Co jedzą drożdże?
1. Przygotuj kilka naczyń (mogą to być kolby stożkowe, buteleczki, cylindry miarowe itp. ważne aby miały odpowiedniej wielkości szyjkę, na którą będzie można założyć balonik).
2. Wsyp do nich słodkie substancje np. cukier, glukozę, sztuczny słodzik lub inne substancje spotykane w kuchni: sól, pieprz, mąka itp. Dodaj do nich żywych drożdży i wlej niewielką ilość ciepłej wody. Całość dokładnie mieszaj po czym nałóż na szyjkę balonik.
3. Obserwuj co się dzieje z balonikiem.
4. Zdejmij balonik i zbliż zapalone łuczywo do naczynia wypełnionego gazem jaki zebrał się podczas doświadczenia.
ZRÓB TO INACZEJ
- w podobnych naczyniach jak w pierwszym doświadczeniu umieść próbki produktów spożywczych (dżem, sok, ketchup, smakowa woda mineralna, produkty mleczne). Dodaj do nich drożdży i jeśli trzeba zalej ciepłą wodą. Nałóż balonik.
Pytania
- Co się dzieje z balonikiem nałożonym na naczynie z drożdżami?
- Co obserwowałeś po dodaniu drożdży do produktów spożywczych? O czym to świadczy?
- Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie?
- Czy można zrobić pizzę bez drożdży?
- Do jakiego królestwa organizmów żywych można zaliczyć drożdże? Jakie cechy charakterystyczne posiadają te organizmy?
Słowa kluczowe
Drożdże, fermentacja, dwutlenek węgla.
Komentarze