Wszechobecna skrobia

  • Data dodania: 18.08.2016
  • Czas trwania: 2 ?
  • Dziedzina: Biologia , Chemia
Ocena: 0

Składniki

- probówki

- szkiełka zegarkowe,

- pipety pasteura

- statywy do probówek,

- łyżeczki plastikowe

- wskaźnik laserowy

- odczynniki (skrobia ziemniaczana, jodyna, cukier,

- kwasek cytrynowy) 

- produkty spożywcze (wędliny np.: parówki, kiełbasa, - szynka; nabiał np.: twaróg, serek homogenizowany, napój mleczny, jogurt do picia; soki – marchwiowy, multiwitamina, pomarańczowy; inne – budyń, kisiel, płatki owsiane, ketchup).

Przebieg

1. Określ właściwości skrobi ziemniaczanej (zapach, stan skupienia, barwę, ewentualnie smak).

2. Spróbuj rozpuścić ją w niewielkiej ilości zimnej i gorącej wody.

3. Łyżeczkę skrobi rozprowadź w zimnej wodzie a następnie otrzymaną zawiesinę rozprowadź w gorącej wodzie.  

4. Otrzymaną substancję podświetl lampką lub małym laserem 

5. Odlej niewielką jej ilość i dodaj 2 – 3 krople jodyny. Obserwuj co się dzieje

6. Dodaj jodynę do pozostałych produktów spożywczych i porównaj efekty

 

Pytania
  1. Co zaszło po dodaniu jodyny do skrobii?
  2. Jak rozpoznać czy w danym produkcie znajduje się skrobia?
  3. Co trzeba zrobić, aby zaszła widoczna reakcja po dodaniu jodyny do suchych produktów (np. płatków owsianych)?
  4. Jak nazywamy mieszankę powstałą w 3 punkcie doświadczenia?
  5. Dlaczego skrobia jest tak powszechnym dodatkiem do żywności?
  6. Co to jest roztwór koloidowy?
Słowa kluczowe

skrobia ziemniaczana, reakcja charakterystyczna, koloid

Komentarze