Składniki
- probówki
- szkiełka zegarkowe,
- pipety pasteura
- statywy do probówek,
- łyżeczki plastikowe
- wskaźnik laserowy
- odczynniki (skrobia ziemniaczana, jodyna, cukier,
- kwasek cytrynowy)
- produkty spożywcze (wędliny np.: parówki, kiełbasa, - szynka; nabiał np.: twaróg, serek homogenizowany, napój mleczny, jogurt do picia; soki – marchwiowy, multiwitamina, pomarańczowy; inne – budyń, kisiel, płatki owsiane, ketchup).
Przebieg
1. Określ właściwości skrobi ziemniaczanej (zapach, stan skupienia, barwę, ewentualnie smak).
2. Spróbuj rozpuścić ją w niewielkiej ilości zimnej i gorącej wody.
3. Łyżeczkę skrobi rozprowadź w zimnej wodzie a następnie otrzymaną zawiesinę rozprowadź w gorącej wodzie.
4. Otrzymaną substancję podświetl lampką lub małym laserem
5. Odlej niewielką jej ilość i dodaj 2 – 3 krople jodyny. Obserwuj co się dzieje
6. Dodaj jodynę do pozostałych produktów spożywczych i porównaj efekty
Pytania
- Co zaszło po dodaniu jodyny do skrobii?
- Jak rozpoznać czy w danym produkcie znajduje się skrobia?
- Co trzeba zrobić, aby zaszła widoczna reakcja po dodaniu jodyny do suchych produktów (np. płatków owsianych)?
- Jak nazywamy mieszankę powstałą w 3 punkcie doświadczenia?
- Dlaczego skrobia jest tak powszechnym dodatkiem do żywności?
- Co to jest roztwór koloidowy?
Słowa kluczowe
skrobia ziemniaczana, reakcja charakterystyczna, koloid
Komentarze