Kolorowe mleko
Sprawdź, co się stanie, kiedy powierzchnię wody posypie się pieprzem. Zamiast mleka krowiego użyj mleka roślinnego (sojowego, ryżowego lub owsianego). Eksperymentuj z różnokolorowymi barwnikami!
Czytaj więcejScenariusze doświadczeń dostępne są na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska (CC BY 3.0 PL). Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Centrum Nauki Kopernik. Utwory powstały w ramach Programu Klub Młodego Odkrywcy, realizowanego przez Centrum Nauki Kopernik przy wykorzystaniu środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności. Zezwala się na dowolne wykorzystanie treści – pod warunkiem zachowania niniejszej informacji, w tym informacji o stosowanej licencji, posiadanych praw oraz o programie Klub Młodego Odkrywcy. Treść licencji dostępna jest na stronie http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/.
Zachęcamy do zapoznania się z wydanym przez Kłodzkie Towarzystwo Oświatowe podręcznikiem "Klub Młodego Odkrywcy, tom II". Zawiera on propozycje 232 otwartych i aktywizujących scenariuszy z pola fizyki, astronomii, chemii, biologii, geografii, geologii i ekologii.
Sprawdź, co się stanie, kiedy powierzchnię wody posypie się pieprzem. Zamiast mleka krowiego użyj mleka roślinnego (sojowego, ryżowego lub owsianego). Eksperymentuj z różnokolorowymi barwnikami!
Czytaj więcejCo się stanie, kiedy do jednej kropli soku dodamy dwa odczynniki dające osobno różne kolory? Czy ilość i proporcje dodawanych odczynników mają znaczenie? Przeprowadź doświadczenie w większej skali, np. w kubeczkach.
Czytaj więcejPrzygotowane w doświadczeniu roztwory wlej do słoików i wstaw do każdego z nich ścięty kwiat. Obserwuj, co się dzieje z roślinami w trakcie kolejnych dni.
Czytaj więcejWykonaj to samo doświadczenie z gotowanymi owocami. W tym celu owoce zanurz we wrzątku na kilkanaście minut. Do przygotowania galaretki użyj wody, w której wcześniej gotowana była papryczka chili. Dalej postępuj tak samo, jak w podanej wersji doświadczeń
Czytaj więcejWykonaj ten sam eksperyment, jednak tym razem jodynę dodaj dopiero na końcu – czyli po dodaniu śliny. Zamiast waty użyj chusteczki higienicznej, ligniny lub kawałka papieru. A zamiast mąki ziemniaka, ryżu, makaronu itd.
Czytaj więcej