Scenariusze

Scenariusze doświadczeń dostępne są na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska (CC BY 3.0 PL). Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Centrum Nauki Kopernik. Utwory powstały w ramach Programu Klub Młodego Odkrywcy, realizowanego przez Centrum Nauki Kopernik przy wykorzystaniu środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności. Zezwala się na dowolne wykorzystanie treści – pod warunkiem zachowania niniejszej informacji, w tym informacji o stosowanej licencji, posiadanych praw oraz o programie Klub Młodego Odkrywcy. Treść licencji dostępna jest na stronie http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/.

 

Zachęcamy do zapoznania się z wydanym przez Kłodzkie Towarzystwo Oświatowe podręcznikiem "Klub Młodego Odkrywcy, tom II". Zawiera on propozycje 232 otwartych i aktywizujących scenariuszy z pola fizyki, astronomii, chemii, biologii, geografii, geologii i ekologii.

 

Pokaż wyszukiwanie

Kolorowe mleko

Sprawdź, co się stanie, kiedy powierzchnię wody posypie się pieprzem. Zamiast mleka krowiego użyj mleka roślinnego (sojowego, ryżowego lub owsianego). Eksperymentuj z różnokolorowymi barwnikami!

Czytaj więcej
Czas trwania:
1 ?
Dziedzina:
Chemia, Fizyka,
Tagi:
napięcie powierzchniowe, mydło, zmydlanie tłuszczu

Kapuściana koszulka

Co się stanie, kiedy do jednej kropli soku dodamy dwa odczynniki dające osobno różne kolory? Czy ilość i proporcje dodawanych odczynników mają znaczenie? Przeprowadź doświadczenie w większej skali, np. w kubeczkach.

Czytaj więcej
Czas trwania:
1 ?
Dziedzina:
Chemia, Biologia,
Tagi:
wskaźniki chemiczne, antocyjany, pH, kwasy, zasady, odczyn

Hodowanie rzeżuchy

Przygotowane w doświadczeniu roztwory wlej do słoików i wstaw do każdego z nich ścięty kwiat. Obserwuj, co się dzieje z roślinami w trakcie kolejnych dni.

Czytaj więcej
Czas trwania:
3 ?
Dziedzina:
Biologia, Chemia,
Tagi:
rzeżucha, wzrost roślin, odczyn, osmoza

Galaretki z owocami

Wykonaj to samo doświadczenie z gotowanymi owocami. W tym celu owoce zanurz we wrzątku na kilkanaście minut. Do przygotowania galaretki użyj wody, w której wcześniej gotowana była papryczka chili. Dalej postępuj tak samo, jak w podanej wersji doświadczeń

Czytaj więcej
Czas trwania:
3 ?
Dziedzina:
Chemia, Biologia,
Tagi:
enzymy, żelatyna, galaretka, owoce

Czy każdy cukier nadaje się do jedzenia?

Wykonaj ten sam eksperyment, jednak tym razem jodynę dodaj dopiero na końcu – czyli po dodaniu śliny. Zamiast waty użyj chusteczki higienicznej, ligniny lub kawałka papieru. A zamiast mąki ziemniaka, ryżu, makaronu itd.

Czytaj więcej
Czas trwania:
1 ?
Dziedzina:
Chemia, Biologia,
Tagi:
trawienie, ptialina, amylaza ślinowa, ślina, kisiel, krochmal, skrobia, celuloza