Składniki
próbki roślin: owoców, warzyw, liści, łodyg, np. jabłka, ziemniaka, pomidora, natki pietruszki, marchewki
przezroczyste pojemniki na próbki
woda utleniona
Przebieg
Palcami, nożem lub tarką rozdrobnij próbki roślin.
Próbki umieść w pojemnikach. Postaraj się, by każda próbka była podobnej wielkości.
Każdą próbkę zalej wodą utlenioną.
Przez kilka minut obserwuj, co dzieje się na powierzchni próbek.
Zrób to inaczej
Jeśli masz do dyspozycji kawałek świeżego, krwistego mięsa, polej go wodą utlenioną. Co obserwujesz?
Pytania
- Gdzie powstało najwięcej, a gdzie – najmniej piany? O czym to może świadczyć?
- W których próbkach piana w ogóle się nie pojawia? Dlaczego?
Słowa kluczowe
katalaza, enzymy, tlen, woda utleniona, nadtlenek wodoru
Komentarze