Guma do żucia

  • Data dodania: 24.09.2016
  • Czas trwania: 2 ?
  • Dziedzina: Chemia , Biologia
Ocena: 0

Składniki

- guma do żucia (różne rodzaje)

- lód w kostkach

- gorąca woda

- nóż i deska do krojenia

- lupa

- ocet

- sok z cytryny

- soda oczyszczona

- proszek do prania

- sok z czerwonej kapusty

- kubeczki

- pipety (lub słomki)

Przebieg

1. Obejrzyj gumę do żucia pod lupą. Zbadaj też jej twardość, kruchość, wytrzymałość na zgniatanie i przecinanie nożem. Zanotuj obserwacje.

2. Sprawdź, co się dzieje z gumą po kilku minutach żucia. Oceń jej miękkość i odporność na rozciąganie.

3. Przygotuj sześć jednakowych pojemników z niewielką ilością (kolejno):

- octu,

- soku z cytryny,

- roztworu sody oczyszczonej,

- roztworu proszku do prania,

- wrzątku,

- wody z lodem.

4. Do każdego kubeczka wlej nieco soku z czerwonej kapusty – tyle, żeby kolor roztworu był wyraźny.

5. Do kubeczków wrzuć jednakowe próbki lekko rozżutej gumy do żucia. Po kilkunastu minutach oceń kolor soku z czerwonej kapusty w każdym kubeczku.

6. Wyjmij gumy z kubeczków i ponownie zbadaj ich twardość, odporność na rozciąganie itd.

 

ZRÓB TO INACZEJ

Zamiast gumy do żucia użyj gumkę recepturkę lub gumkę do ścierania (tych nie należy przed eksperymentem żuć!).

Pytania
  1. Jak temperatura wpływa na właściwości gumy?
  2. Czy guma do żucia zmienia odczyn badanych roztworów?
  3. Z czego składa się guma do żucia?
Słowa kluczowe

guma do żucia, tworzywo, polimery, kwasy, zasady, pH, odczyn

Komentarze