Składniki
galaretki owocowe w proszku
gorąca woda
duży dzbanek
kubeczki lub inne naczynia na galaretki
świeże owoce: kiwi, banan, cytryna, ananas, pomarańcza, brzoskwinia
owoce z puszki (w syropie): kiwi, ananas, brzoskwinia
Przebieg
W dzbanku przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz użyć nieco mniej wody niż podaje przepis, żeby galaretka szybciej stężała.
Odstaw galaretkę w chłodne miejsce i poczekaj do momentu, gdy płyn będzie zimny.
Owoce pokrój na małe kawałki i włóż do kubeczków. W jednym kubeczku powinien być jeden rodzaj owoców. To ważne, żeby nie mieszać różnych owoców w jednym kubeczku.
Zalej owoce w kubeczkach zimną galaretką.
Obserwuj przygotowane galaretki.
W celu przyspieszenia tężenia galaretki, kubeczki możesz wstawić do miski z zimną wodą lub do lodówki.
Zrób to inaczej
Wykonaj to samo doświadczenie z gotowanymi owocami. W tym celu owoce zanurz we wrzątku na kilkanaście minut.
Do przygotowania galaretki użyj wody, w której wcześniej gotowana była papryczka chili. Dalej postępuj tak samo, jak w podanej wersji doświadczenia. Porównaj wynik obu eksperymentów.
Użyj do doświadczenia również innych owoców oraz warzyw.
Pytania
- Jaki wpływ na tężenie galaretki mają poszczególne owoce?
- Co może być przyczyną obserwowanego efektu?
- Czy owoce z puszki mają takie samo działanie na galaretkę jak owoce świeże?
Słowa kluczowe
enzymy, żelatyna, galaretka, owoce
Komentarze