Składniki
puszka po ananasach/brzoskwiniach,
puszka na napoju,
drut/patyczek do szaszłyków, korek,
metalowy spinacz,
orzechy,
zapałki
Przebieg
1. W puszce po ananasach/brzoskwiniach wytnij otwór około 10x10cm przy dolnej podstawie.
2. Na dnie ustaw korek z wbitym metalowym spinaczem, na który połóż wybrany orzech (laskowy, włoski, ziemny, nerkowiec, i inne - za każdym razem o takiej samej masie).
3. W drugiej mniejszej puszce zrób 2 otwory, przez które przełóż drut/patyczek do szaszłyka. Włóż tę puszkę do tej większej tak aby wisiała nad korkiem ze spinaczem.
4. Do mniejszej puszki wlej wodę (niewiele, 50-100 ml), ale za każdym razem po tyle samo, zmierz jej temperaturę.
5. Na spinaczu umieść wybrany orzech i zapal go. Po spaleniu orzecha zważ jego "szczątki" i zmierz temperaturę wody.
6. Wylej wodę z metalowej puszki, wystudź puszkę i powtórz eksperyment z następnym orzechem. Porównaj wyniki. Możecie spróbować policzyć kaloryczność orzechów.
Pytania
- Jak długo paliły się poszczególne orzechy?
- Spalenie którego orzecha najbardziej podniosło temperaturę wody?
- Czy można ogrzewać domy spalając orzechy? Co o tym sądzicie?
Słowa kluczowe
spalanie, kaloryczność, kalorymetr, kaloria
Komentarze