Świeża żywność...na długo

  • Data dodania: 31.08.2016
  • Czas trwania: 2 ?
  • Dziedzina: Chemia , Biologia
Ocena: 0

Składniki

- kawałki różnych wędlin: szynki, kiełbasy świeżej i    suszonej

- szalki Petriego

- odczynniki: sól kuchenna, saletra potasowa, benzoesan sodu (lub kwas benzoesowy)

- lodówka

- patyczki do szaszłyków.

Przebieg

1. Przygotuj szalki Petriego. Na każdej połóż kawałek wilgotnej wędliny (np. szynki).

2. Jedną szalkę umieść w lodówce, a drugą w ciepłym miejscu.

3. Na czterech szalkach połóż po kawałku wędliny i do każdej z nich wlej jeden z roztworów: soli kuchennej (do pierwszej), saletry potasowej (do drugiej) i benzoesanu sodu lub kwasu benzoesowego (do trzeciej), do czwartej szalki nalej samej wody. Podpisz szalki i postaw je w chłodnym, nienasłonecznionym miejscu (ale nie w lodówce).

4. Obserwuj wędlinę na wszystkich szalkach przez kilka dni. Codziennie badaj jej zapach, kolor i twardość (za pomocą patyczka) i notuj spostrzeżenia.

5. Czy wędliny na szalkach psuły się, czy pozostawały świeże? Czy można było zauważyć różnice w ich wyglądzie zapachu?

 

ZRÓB TO INACZEJ

To samo doświadczenie wykonaj używając innych produktów, np. kiełbasy świeżej, podsuszanej itp.

Pytania
  1. Wyobraź sobie, że jesteś podróżnikiem, który 500 lat temu wyrusza dookoła świata. Jak zabezpieczysz mięso i ryby w swoich zapasach?
  2. Co znaczy E211 wśród składników jedzenia wymienionych na opakowaniu?
Słowa kluczowe

gnicie, konserwanty

Komentarze