Składniki
Kuchenka
Jednakowe garnki
Mleko 3,2% oraz 0% tłuszczu przechowywane przez kilka godzin przed doświadczeniem w temperaturze pokojowej
Woda przechowywana przez kilka godzin przed doświadczeniem w temperaturze pokojowej
Termometr, którym bezpiecznie będzie można zmierzyć temperaturę cieczy przy około 100oC.
Przebieg
Wlej równą objętość wody, mleka 3,2% oraz mleka 0% do osobnych garnków. Aby doświadczenie było bezpieczne wlej nie więcej niż połowę objętości garnka.
W tym samym momencie włącz kuchenkę pod wszystkimi garnkami na taką samą moc.
Obserwuj ciecze do osiągnięcia momentu wrzenia we wszystkich garnkach. Kontynuuj obserwację również podczas wrzenia cieczy.
Zrób to inaczej
Wypróbuj doświadczenie z innymi cieczami o różnej zawartości tłuszczu (uwaga: nie używaj do tego doświadczenia oleju ani alkoholu).
Dosyp do wody różnych substancji i powtórz z nimi doświadczenie.
Użyj garnków o różnych, a nie jednakowych, wymiarach i sprawdź, w którym uda się najszybciej doprowadzić taką samą objętość wody do wrzenia.
Pytania
- W jakiej kolejności zawrzały ciecze w garnkach?
- Jaką temperaturę miała wrząca ciecz w każdym z garnków?
- Co pojawiło się na powierzchni cieczy w każdym z garnków? Jak zachowywała się wrząca ciecz w każdym z garnków?
Słowa kluczowe
wrzenie, woda, mleko, tłuszcz, białko, kożuch, garnek, termometr, kuchenka
Komentarze