Składniki
wysokie, przezroczyste naczynie (menzurka, szklanka, plastikowy kubek)
przezroczyste naczynie (może być mniejsze od poprzedniego)
słomki (zakraplacze lub pipety)
olej spożywczy
ocet
czerwona kapusta
soda oczyszczona
czajnik
woda
Przebieg
Kilka liści czerwonej kapusty zalej wrzącą wodą i odstaw na 15 minut. Liście możesz też przepuścić przez sokowirówkę. W ten sposób otrzymasz odpowiednio wywar lub sok z kapusty.
Na dno wysokiego naczynia wsyp warstwę sody oczyszczonej o grubości około 1 cm. Soda nie powinna znaleźć się na ściankach naczynia.
Do tego samego naczynia wlej olej – do 4/5 objętości. Rób to ostrożnie, żeby olej nie wymieszał się z sodą.
W drugim naczyniu zmieszaj ocet z wywarem z kapusty. Użyj tyle soku, żeby kolor mieszanki był intensywny.
Słomką wpuść do oleju kilka kropli zabarwionego octu. Spróbuj wypuszczać krople różnymi sposobami – trzymaj końcówkę słomki tuż nad albo pod poziomem oleju.
Obserwuj krople octu – ich zachowanie w oleju i po zetknięciu z sodą.
Zrób to inaczej
Zamiast soku z kapusty użyj barszczu czerwonego (może być gotowy ze sklepu), naparu z hibiskusa lub soku z jagód.
Wpuść do oleju kroplę octu i kroplę soku z kapusty.
Zamiast octu użyj soku z cytryny.
Na zakończenie eksperymentu możesz energicznie przelać całą octową mieszankę do oleju.
Pytania
- Jaki kolor ma mieszanina octu z sokiem z kapusty?
- Jak zachowują się octowe krople w oleju?
- Co się dzieje w momencie zetknięcia się kropli z powierzchnią sody oczyszczonej? Jak wygląda wtedy kropla?
Słowa kluczowe
pH, kwas, zasada, ocet, kwasek cytrynowy, czerwona kapusta, tlenek węgla(IV)
Komentarze