Składniki
ziemniak
woda
jodyna
słomki lub pipety (do zakroplenia jodyny)
nóż
deska
dwie szklanki (plastikowe kubki, zlewki)
Przebieg
Do obu szklanek nalej taką samą ilość wody i dodaj kilka kropli jodyny.
Do jednej szklanki dodaj pokrojonego drobno ziemniaka.
Zrób to inaczej
Zamiast ziemniaka użyj mąki ziemniaczanej.
Sprawdź, jak zachowuje się jodyna w kontakcie z chlebem, ryżem, kaszą czy makaronem.
Zrób kisiel cytrynowy i dodaj do niego jodyny.
Po zrobieniu eksperymentu możesz napluć do wody z jodyną i ziemniakiem, a następnie wstawić całą szklankę do naczynia z ciepłą wodą. Odczekaj chwilę i sprawdź, co się stanie.
Pytania
- Jaki kolor ma jodyna rozpuszczona w wodzie?
- Co się stało w szklance z ziemniakiem?
- Jaki kolor zyskał ziemniak? O czym to może świadczyć?
Słowa kluczowe
ziemniak, skrobia, jodyna
Komentarze