Składniki
dwa przezroczyste naczynia (np. plastikowe kubki)
czerwona kapusta
soda oczyszczona
ocet
czajnik (lub sokowirówka)
woda
płyn do mycia naczyń
Przebieg
Kilka liści czerwonej kapusty zalej wrzącą wodą i odstaw na 15 minut. Liście możesz też przepuścić przez sokowirówkę. W ten sposób otrzymasz odpowiednio wywar lub sok z kapusty.
Do obu naczyń wlej sok z kapusty – do 1/5 ich objętości.
Do jednego naczynia wsyp łyżkę sody oczyszczonej, a do drugiego – łyżkę kwasku cytrynowego.
Do jednego z naczyń wlej kilka kropli płynu do mycia naczyń.
Energicznym ruchem przelej zawartość jednego naczynia do drugiego.
Zrób to inaczej
Zamiast kwasku cytrynowego użyj soku z cytryny lub octu.
Zamiast sody oczyszczonej użyj proszku do pieczenia lub proszku do prania.
Zamiast płynu do mycia naczyń do jednego z naczyń wlej kilka kropli szamponu lub płynu do kąpieli.
Link: Chemiczne jojo, Mieszanka wybuchowa
Pytania
- Jaki kolor ma sok z kapusty?
- Jaki kolor ma sok z kapusty po zmieszaniu z octem, a jaki – po zmieszaniu z sodą oczyszczoną? O czym to może świadczyć?
- Co stało się po zmieszaniu zawartości obu naczyń? Co może być przyczyną takiego zachowania się mieszaniny?
Słowa kluczowe
pH, kwas, zasada, ocet, kwasek cytrynowy, czerwona kapusta, tlenek węgla(IV), piana, gaśnica
Komentarze