Czy każdy cukier nadaje się do jedzenia?

  • Data dodania: 08.02.2014
  • Czas trwania: 1 ?
  • Dziedzina: Chemia , Biologia
Ocena: 0

Składniki

mąka ziemniaczana
wata
zimna woda
gorąca woda jodyna dwie niewielkie miski dwie łyżeczki

Przebieg

Do jednej miski włóż watę, a do drugiej – wsyp łyżkę mąki ziemniaczanej.
Mąkę rozprowadź w niewielkiej ilości zimnej wody – zamieszaj wodę i mąkę w taki sposób, żeby powstała jednolita masa. Następnie mieszaninę zalej wrzątkiem i energicznie mieszaj łyżką, aż do momentu, gdy powstanie kisiel.
Watę zalej wrzącą wodą i również wymieszaj zawartość miski.
Dodaj do obu misek po jednej kropli jodyny. Obserwuj, co się dzieje.
Do obu misek wprowadź ślinę i energicznie wymieszaj ją z zawartością misek.
Obserwuj, co dzieje się z watą, a co – z kisielem.

Zrób to inaczej

Wykonaj ten sam eksperyment, jednak tym razem jodynę dodaj dopiero na końcu – czyli po dodaniu śliny.
Zamiast waty użyj chusteczki higienicznej, ligniny lub kawałka papieru. A zamiast mąki ziemniaka, ryżu, makaronu itd.

Pytania
  1. Jaki kolor ma mieszanka jodyny z watą, a jaki – z kisielem?
  2. Co się stało po wprowadzeniu śliny do obu misek? Czy w obu miskach widać jednakowe zmiany?
  3. Co mogło spowodować obserwowane zmiany?
Słowa kluczowe

trawienie, ptialina, amylaza ślinowa, ślina, kisiel, krochmal, skrobia, celuloza

Komentarze