Składniki
ziemia ogrodowa/do kwiatów
płaskie naczynie (kuweta, większy pojemnik po lodach)
taca lub miska
przezroczysta folia
Przebieg
1. Jesienią lub zimą w wilgotny dzień załóż buty o wyraźnym bieżniku na podeszwie i przejdź się na spacer po łące, polach, dzikim parku lub innym terenie o urozmaiconej roślinności. Chodzi o to, by do podeszwy przykleiło się jak najwięcej błota.
2. Nad miską lub tacą zeskrob lub zmyj błoto z podeszwy. Możesz użyć nieco wody. Starannie zbierz to, co zeskrobałeś.
3. Ziemię ogrodową (nie błoto z butów!) podgrzej w piekarniku w temperaturze 150 stopni ok. pół godziny. Potem ją przestudź i wsyp do płaskiego naczynia.
4. Zeskrobane z butów błoto wymieszane z wodą wlej do naczynia z podgrzaną ziemią tak, by ziemia była wyraźnie wilgotna. Gdyby było za sucho, dolej czystej wody. Naczynie przykryj szczelnie przezroczystą folią i postaw w ciepłym miejscu (np. na parapecie).
5. Po 2-3 tygodniach sprawdź, co się stało.
ZRÓB TO INACZEJ
- Wykonaj doświadczenie w różnych porach roku, porównaj wyniki.
- Wykonaj równocześnie doświadczenie w innych pojemnikach, po spacerze w różnych miejscach (las, łąka, park, pole), porównaj wyniki.
- Wykonaj równocześnie doświadczenie w drugim pojemniku, używając ziemi która nie była uprzednio podgrzewana. Porównaj wyniki.
- Wykonaj równocześnie doświadczenie w drugim pojemniku, podgrzewając wcześniej nie tylko ziemię, ale także zeskrobane z butów błoto. Porównaj wyniki.
Pytania
- Co wyrosło w pojemniku?
- W jaki sposób rośliny „podróżują”? Czy znasz inne sposoby?
- Po co podgrzewałeś ziemię? Co by się stało, gdybyś jej nie podgrzewał?
Słowa kluczowe
nasiona, ziemia, kiełkowanie, rozprzestrzenianie roślin, roślina, zbiorowisko roślinne
Komentarze