Warsztaty Piernikowe

Powrót

Oto czego potrzebujemy

- przyprawy mielone (do rozpoznawania aromatu): imbir, gałka muszkatołowa, pieprz,

- przyprawy całe (do omówienia części roślin z których pozyskujemy przyprawy): laska wanilia, słupki szafranu, kora cynamony, korzeń imbiru, owoce anyżu gwiaździstego itp.

- pierniki (do degustacji)

- lukier: cukier puder, gorąca woda, barwniki spożywcze - ozdoby cukiernicze

- ciastka do ozdoby (mogą to być zwykłe pierniki, kruche ciastka lub nawet herbatniki) - woreczki foliowe strunowe i jednorazowe łyżeczki

 

Przykładowy przebieg warsztatów piernikowych:

1. Zapoznaj się z treścią najstarszego przepisu aptecznego na pierniki (http://www.torun.webd.pl/piernik.html) .

2. Spośród zgromadzonych przypraw spróbuj rozpoznać je po zapachu.

3. Obejrzyj duże okazy lub całe przyprawy, zastanów się jakimi częściami rośliny mogą one być, np.: wanilia, szafran, cynamon, imbir, anyż gwiaździsty.

4. Przygotuj lukier w tym celu wsyp do miski cukier puder (kilka dużych łyżek) a następnie dodaj niewielką ilości gorącej wody i wyrób na dosyć gęstą masę. Do tak otrzymanej masy możesz dodać barwniki.

5. Po wyrobieniu masy lukrowej, przełóż ją do woreczków strunowych (jeśli obetniemy niewielki róg woreczka otrzymamy rękaw do ozdabiania ciasta).

6. Takim lukrem możesz przyozdobić ciastka i pierniki.

UWAGA: Warto podkreślić, że otrzymane przez dzieci pierniki są piernikami ozdobnymi, których nie należy spożywać.

Podczas przygotowania kolorowych mas lukrowych można pobawić się mieszaniem kolorów. Aby otrzymać lukier w zielonym kolorze, mieszamy żółty z niebieskim, fiolet otrzymamy mieszając czerwony z niebieskim itd. Przeczytaj uważnie nazwę na cukrze o zapachu wanilii czy to „cukier waniliowy” czy cukier wanilinowy”. Czym się one róznią od siebie?

I pytanie na sam koniec - skąd pierniki wzięły swoją nazwę?

Autor: Mirosław Malinowski

Komentarze