Tytuł scenariusza: Różne odcienie fioletu

Data dodania: 06.11.2014
Dziedzina: Chemia, Biologia


Składniki
wywar z czerwonej kapusty
przezroczyste kubki/ szklanki
Przebieg
1.Do pierwszego kubka włóż całe liście kapusty i zalewamy zimną wodą.
Do drugiego kubka włóż całe liście kapusty i zalewamy gorącą wodą.
Do trzeciego kubka włóż pokrojone liście kapusty i zalewamy zimną wodą.
Do czwartego słoika włóż pokrojone liście kapusty i zalewamy gorącą wodą.
Obserwuj wyniki doświadczenia w poszczególnych naczyniach.

ZRÓB TO INACZEJ
- Zamiast czerwonej kapusty użyj innych warzyw, na przykład: buraka, brokułu, rabarbaru. Sprawdź czy przebieg doświadczenia będzie taki sam.
Pytania
Czy temperatura wody ma znaczenie?
Jak wielkość liści czerwonej kapusty wpływa na doświadczenie?

Słowa kluczowe
odczynnik, temperatura, woda
Autor: Elżbieta Nakonieczna