- guma do żucia (różne rodzaje)
- lód w kostkach
- gorąca woda
- nóż i deska do krojenia
- lupa
- ocet
- sok z cytryny
- soda oczyszczona
- proszek do prania
- sok z czerwonej kapusty
- kubeczki
- pipety (lub słomki)
1. Obejrzyj gumę do żucia pod lupą. Zbadaj też jej twardość, kruchość, wytrzymałość na zgniatanie i przecinanie nożem. Zanotuj obserwacje.
2. Sprawdź, co się dzieje z gumą po kilku minutach żucia. Oceń jej miękkość i odporność na rozciąganie.
3. Przygotuj sześć jednakowych pojemników z niewielką ilością (kolejno):
- octu,
- soku z cytryny,
- roztworu sody oczyszczonej,
- roztworu proszku do prania,
- wrzątku,
- wody z lodem.
4. Do każdego kubeczka wlej nieco soku z czerwonej kapusty – tyle, żeby kolor roztworu był wyraźny.
5. Do kubeczków wrzuć jednakowe próbki lekko rozżutej gumy do żucia. Po kilkunastu minutach oceń kolor soku z czerwonej kapusty w każdym kubeczku.
6. Wyjmij gumy z kubeczków i ponownie zbadaj ich twardość, odporność na rozciąganie itd.
ZRÓB TO INACZEJ
Zamiast gumy do żucia użyj gumkę recepturkę lub gumkę do ścierania (tych nie należy przed eksperymentem żuć!).