Tytuł scenariusza: Galaretki z owocami

Data dodania: 08.02.2014
Dziedzina: Chemia, Biologia


Składniki
galaretki owocowe w proszku
gorąca woda
duży dzbanek
kubeczki lub inne naczynia na galaretki świeże owoce: kiwi, banan, cytryna, ananas, pomarańcza, brzoskwinia owoce z puszki (w syropie): kiwi, ananas, brzoskwinia
Przebieg
W dzbanku przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz użyć nieco mniej wody niż podaje przepis, żeby galaretka szybciej stężała.
Odstaw galaretkę w chłodne miejsce i poczekaj do momentu, gdy płyn będzie zimny.
Owoce pokrój na małe kawałki i włóż do kubeczków. W jednym kubeczku powinien być jeden rodzaj owoców. To ważne, żeby nie mieszać różnych owoców w jednym kubeczku.
Zalej owoce w kubeczkach zimną galaretką.
Obserwuj przygotowane galaretki.
W celu przyspieszenia tężenia galaretki, kubeczki możesz wstawić do miski z zimną wodą lub do lodówki.

Zrób to inaczej

Wykonaj to samo doświadczenie z gotowanymi owocami. W tym celu owoce zanurz we wrzątku na kilkanaście minut.
Do przygotowania galaretki użyj wody, w której wcześniej gotowana była papryczka chili. Dalej postępuj tak samo, jak w podanej wersji doświadczenia. Porównaj wynik obu eksperymentów.
Użyj do doświadczenia również innych owoców oraz warzyw.

Pytania
Jaki wpływ na tężenie galaretki mają poszczególne owoce?
Co może być przyczyną obserwowanego efektu?
Czy owoce z puszki mają takie samo działanie na galaretkę jak owoce świeże?

Słowa kluczowe
enzymy, żelatyna, galaretka, owoce