- kawałki różnych wędlin: szynki, kiełbasy świeżej i suszonej
- szalki Petriego
- odczynniki: sól kuchenna, saletra potasowa, benzoesan sodu (lub kwas benzoesowy)
- lodówka
- patyczki do szaszłyków.
1. Przygotuj szalki Petriego. Na każdej połóż kawałek wilgotnej wędliny (np. szynki).
2. Jedną szalkę umieść w lodówce, a drugą w ciepłym miejscu.
3. Na czterech szalkach połóż po kawałku wędliny i do każdej z nich wlej jeden z roztworów: soli kuchennej (do pierwszej), saletry potasowej (do drugiej) i benzoesanu sodu lub kwasu benzoesowego (do trzeciej), do czwartej szalki nalej samej wody. Podpisz szalki i postaw je w chłodnym, nienasłonecznionym miejscu (ale nie w lodówce).
4. Obserwuj wędlinę na wszystkich szalkach przez kilka dni. Codziennie badaj jej zapach, kolor i twardość (za pomocą patyczka) i notuj spostrzeżenia.
5. Czy wędliny na szalkach psuły się, czy pozostawały świeże? Czy można było zauważyć różnice w ich wyglądzie zapachu?
ZRÓB TO INACZEJ
To samo doświadczenie wykonaj używając innych produktów, np. kiełbasy świeżej, podsuszanej itp.