Tytuł scenariusza: Wszechobecna skrobia

Data dodania: 18.08.2016
Dziedzina: Biologia, Chemia


Składniki

- probówki

- szkiełka zegarkowe,

- pipety pasteura

- statywy do probówek,

- łyżeczki plastikowe

- wskaźnik laserowy

- odczynniki (skrobia ziemniaczana, jodyna, cukier,

- kwasek cytrynowy) 

- produkty spożywcze (wędliny np.: parówki, kiełbasa, - szynka; nabiał np.: twaróg, serek homogenizowany, napój mleczny, jogurt do picia; soki – marchwiowy, multiwitamina, pomarańczowy; inne – budyń, kisiel, płatki owsiane, ketchup).


Przebieg

1. Określ właściwości skrobi ziemniaczanej (zapach, stan skupienia, barwę, ewentualnie smak).

2. Spróbuj rozpuścić ją w niewielkiej ilości zimnej i gorącej wody.

3. Łyżeczkę skrobi rozprowadź w zimnej wodzie a następnie otrzymaną zawiesinę rozprowadź w gorącej wodzie.  

4. Otrzymaną substancję podświetl lampką lub małym laserem 

5. Odlej niewielką jej ilość i dodaj 2 – 3 krople jodyny. Obserwuj co się dzieje

6. Dodaj jodynę do pozostałych produktów spożywczych i porównaj efekty

 


Pytania
Co zaszło po dodaniu jodyny do skrobii?
Jak rozpoznać czy w danym produkcie znajduje się skrobia?
Co trzeba zrobić, aby zaszła widoczna reakcja po dodaniu jodyny do suchych produktów (np. płatków owsianych)?

Słowa kluczowe
skrobia ziemniaczana, reakcja charakterystyczna, koloid
Autor: Mirosław Malinowski