Tytuł scenariusza: Genetyka w kuchni
Data dodania: 08.02.2014
Dziedzina: Chemia, Biologia
Składniki
cebula
sól kuchenna niejodowana
zmrożony spirytus
płyn do mycia naczyń
moździerz lub blender
mały lejek
sączek lub filtr do kawy
wykałaczki
woda
naczynia: dwie szklanki, mały garnek, probówka
kostki lodu
nóż
deska do krojenia
łyżeczka
świeży ananas
Przebieg
Rozpuść jedną łyżeczkę soli w połowie szklanki wody. Do małego garnka wsyp kilka kostek lodu.
Mały kawałek cebuli drobno pokrój w kostkę. Włóż do moździerza i dodaj dwie łyżeczki wody z solą. Ucieraj na gładką masę. Uwaga! Możesz zastosować blender zamiast moździerza. Nalej wtedy od razu więcej wody z solą i miksuj nie dłużej niż 3 sekundy.
Przelej uzyskaną masę do szklanki i dolej wody z solą. Dodaj kilka kropel płynu do mycia naczyń i wymieszaj.
Szklankę z mieszaniną włóż do garnka z lodem. Mieszaj co pewien czas i odczekaj 5 minut, tak aby mieszanina stała się lepka.
Ananasa pokrój w kostkę i wyciśnij z niego sok. Dodaj kilka kropli soku ze świeżego ananasa do mieszaniny.
Do lejka włóż sączek i nóżkę lejka umieść w probówce. Przefiltruj mieszaninę wyjętą z lodu (tak, by w probówce znalazło się około 5 ml płynu). Usuń lejek.
Do probówki wlej delikatnie około 5 ml (łyżeczkę) zmrożonego spirytusu. Nie mieszaj zawartości probówki!
Zrób to inaczej
Zamiast cebuli użyj pomidora lub kiwi.
Pytania
Co dzieje się w miejscu, gdzie spirytus styka się z mieszaniną?
Sprawdź, z czego zbudowana jest błona komórkowa, i zastanów się, w jakim celu w tym eksperymencie używa się płynu do mycia naczyń.
Słowa kluczowe
DNA, cebula, izolacja, genetyka