Tytuł scenariusza: Kubki smakowe

Data dodania: 01.02.2016
Dziedzina: Biologia


Składniki

-pojemniki na roztwory

-roztwory: słodki, słony, kwaśny, gorzki (do ich przyrządzenia użyj wody i wybranych substancji: soli, cukru, soku z cytryny/kwasku cytrynowego, gorzkiej kawy/herbaty/czekolady/kakaa)

-woda

-patyczki kosmetyczne

-kartka i flamastry/kredki


Przebieg

1. Przygotuj w pojemnikach wyraziste w smaku roztwory: słony, słodki, kwaśny i gorzki. Rozpuść w tym celu wybrane substancje (np. sól, cukier, sok z cytryny, kawę) w wodzie. Przygotuj również wodę do popicia.

2. Przy każdym pojemniku ułóż po jednym patyczku kosmetycznym.

3. Przygotuj kartkę i flamastry. Na kartce narysuj kształt swojego języka.

4. Poproś kolegę/koleżankę o zamoczenie patyczka w pierwszym roztworze i przyłożenie go do Twojego języka w rożnych miejscach. Zapamiętaj, gdzie czułeś smak słony. Na rysunku języka zaznacz wybranym kolorem te miejsca.

5. Czynności powtórzcie dla pozostałych smaków. Przy zmianie smaku używajcie nowych patyczków.

 

ZRÓB TO INACZEJ!

 

Wykonaj te same czynności dla smaku ostrego. Co zauważyłeś?

Niech każdy w Waszej grupie wykona rysunek swojego języka i obszarów odpowiedzialnych za czucie czterech smaków. Porównajcie wyniki. Jak bardzo są podobne? Stwórzcie wspólnie duży rysunek języka i miejsc odpowiedzialnych za czucie danego smaku uśredniający Wasze wyniki. Poszukajcie w książkach lub internecie podobnego schematu języka. Czy otrzymany uśredniony język wygląda do niego podobnie? Dlaczego tak/nie?


Pytania
Czy otrzymana mapa Twojego języka jest identyczna jak kolegi/koleżanki? Jeśli się różni, to w jaki sposób? Jak myślisz, dlaczego?
Jakie wyróżniamy podstawowe smaki? Czy smak ostry do nich należy? Dlaczego tak/nie?

Słowa kluczowe
smak, smaki, słodki, słony, kwaśny, gorzki, ostry