Tytuł scenariusza: Produkcja mydła

Data dodania: 08.02.2014
Dziedzina: Biologia, Chemia
Bezpieczeństwo: Ostrożnie


Składniki
200 g oleju palmowego
100 g oleju rzepakowego
100 g oleju słonecznikowego
100 g oliwy pomace 50 g olejku rycynowego 184 ml wody destylowanej 69 g NaOH garnek (np. emaliowany) słoik o pojemności około 500 ml łyżka drewniana waga rękawiczki ochronne okulary ochronne termometr odporny na działanie roztworów wodorotlenków ręcznik pudełko po margarynie nóż i deska do krojenia pergamin papierki wskaźnikowe lub sok z czerwonej kapusty
Przebieg
W garnku podgrzej olej palmowy, tak aby cały się stopił.
Rozpuść wodorotlenek sodu w wodzie. Rób to bardzo ostrożnie (użyj rękawiczek i okularów ochronnych), ponieważ NaOH jest substancją żrącą. Uważaj, żeby nie wdychać oparów roztworu. Zmierz temperaturę mieszanki – powinna wynosić około 55°C.
Do rozpuszczonego oleju palmowego dodaj pozostałe tłuszcze – olej rzepakowy, słonecznikowy, oliwę i olejek rycynowy. Wymieszaj zawartość garnka.
Ponownie sprawdź temperaturę mieszanki w garnku. Powinna zawierać się w granicach 50–60°C. Jeśli jest za wysoka, wstaw garnek do miski z zimną wodą, aby schłodzić jego zawartość.
Wlej ostrożnie roztwór NaOH do mieszanki olejów i energicznie mieszaj przez około 15 minut (możesz użyć blendera). Mieszanie zakończ, gdy mieszanka będzie miała konsystencję gęstego budyniu.
Przelej mieszaninę do foremki plastikowej (np. pudełka po margarynie).
Przykryj pudełko folią spożywczą. Owiń pudełko ręcznikiem i odstaw je w ciepłe miejsce.
Po około 30 godzinach wyjmij mydło z formy. Zrób to w rękawicach ochronnych! Pokrój je nożem i tak przygotowane kawałki połóż na pergaminie w chłodnym miejscu na około 4 tygodnie.
Codziennie sprawdzaj papierkiem wskaźnikowym (lub sokiem z czerwonej kapusty) odczyn przygotowanego mydła. Notuj swoje obserwacje.
Po upływie czterech tygodni mydło jest gotowe do użycia.

Zrób to inaczej

Spróbuj użyć innych olejów, np. kokosowego.
Możesz zabarwić mydło np. sproszkowaną czerwoną papryką, przyprawą curry lub barwnikiem spożywczym. Barwnika dodaj tuż przed umieszczeniem mieszanki mydlanej w foremkach.
Do masy mydlanej (przed umieszczeniem w foremkach) dodaj kilka kropel aromatu spożywczego, aby nadać mydłu zapach.

Pytania
Co się dzieje podczas rozpuszczania wodorotlenku sodu w wodzie?
Jak zmienia się odczyn mydła w ciągu czterech tygodni?

Słowa kluczowe
mydło, zmydlanie, tłuszcze, wodorotlenek sodu, odczyn